19 May 2008

Fıtır Sadakası


Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisab miktarı malı (80.18gr. altın) veya onun değerinde parası olan müslümanın fıtır sadakasıvermesi vacipdir. Buna kısaca "Fitre" denilir. Fıtır sadakasının vacipolması için zekâtta olduğu gibi malın üzerinden bir yıl geçmesi veartıcı nitelikte olması şart değildir.

Fitre, Ramazan ayındafakirlere verilen bir sadakadır. Bayramdan önce verilmesi iyidir.Bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Dini ölçülere göre zenginolan kimsenin, hem kendisinin, hem de erginlik çağına
gelmemiş olançocuklarının fitrelerini vermesi vaciptir.
Fitre Şu Dört Cins Yiyecek Maddesinden Aşağıdaki Miktarlarda Verilir:

Cinsi: Miktarı:
1– Buğday 1460 Gram
2– Arpa 2920 Gram
3– Kuru üzüm 2920 Gram
4– Hurma 2920 Gram

Bu gıda maddelerinin kendileriverilebileceği gibi para olarak değerleri de verilir. Hangisi fakirinyararına ise onu vermek daha uygundur. Bir fitre yalnız bir fakireverilir, ikiye bölünmez. Bir fakire birden fazla fitre verilebilir.Fitre niyet edilerek verilir. Ancak bunun fitre olduğunu fakiresöylemek gerekmez. İçinden niyet etmesi yeterlidir.

Zekât hangifakirlere verilirse fitre de onlara verilir. Bir özürden dolayıramazanda oruç tutmayanlar da, nisap miktarı mal veya paraya sahipiseler fitrelerini vermekle yükümlüdürler.
Varlıklı müslümanlarfitre vermek suretiyle fakirlere bayram sevincini tattırırlar. Böylece,hem borcunu ödemiş, hem de sevap kazanmış olurlar. Fitre vermek, orucunkabul edilmesine, ölümün şiddetinden ve kabir azabından kurtulmayavesile olur.

0 yorum: