Kıyamet Ve Alametleri

Ebu'z-Zübeyr, Hz. Câbir radıyallahu anh'tan naklediyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Bugün doğmuş (canlı olan) hiçbir nefis yoktur ki, yüz sene sonra ölmemiş olsun." (Râvi der ki:) "Bununla ömrün kısalması kastedilmiştir." Müslim, Fezailu's-sahâbe 218, (2538); Tirmizi, Fiten 64, (2251).

Esmaü'l Hüsna

Allah الله Kendisinden başka ilah olmayan "O" ilah. El-İlah'dan türemiştir.Diğer isimleri kapsar.

Namaz Ve Abdest

Namaz Müminlerin Miracıdır. - Secde hâli kulun ALLAH`a en yakın olduğu hâldir - Abdest insanın abdest organlarındaki kirleri temizlediği gibi günah kirlerinden de temizler

Dualar

Kim, Müslüman Kardeşinin Arkasından Dûa Ederse, Melekler, Dûa Eden Kişi İçin De Âmin! Aynısı Sana Da Olsun! Derler…

Hadis-i Şerifler

Ebu Sa'îd İbnu Mâlik İbni Sinân el-Hudrî (radıyallahu anh) hazretleri demiştir ki: "Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdular: "Kalbinde zerre miktarı iman bulunan kimse ateşten çıkacaktır." Ebu Sa'îd der ki: "Kim (bu ihbarın ifade ettiği hakikatten) şüpheye düşerse şu ayeti okusun: "Allah şüphesiz zerre kadar haksızlık yapmaz..." (Nisa, 40). Tirmizî Sıfatu Cehennem 10, (2601). Tirmizî hadis için "sahihtir" demiştir.

8 Eyl 2009

Camiye Girerken-Çıkarken Okunan Duâ

Sultan Ahmet CamiiCamiye Girerken
Camiye Girerken Önce Sağ Ayak İle Girilir. Sağ Ayak Caminin Kapısından İçeriye Atılırken (Basılırken) Hz. Peygamber (S.A.V.)'E Salat-I Selam Getirilir. Yani;
"Allahümme Salli Alâ Muhammedin Ve Alâ Âli Muhammedin Ve Sahbihî Ve Sellim. Allahümme'ftah Lî Ebvâbe Rahmetike."
"Allah'ım Benim İçin Sonsuz Rahmetinin Kapılarını Aç, Lûtfeyle Ya Rab!"
Camiden Çıkarken
"Allahümme İnni Es'elüke Min Fadlike."
"Yâ Rab, Senin Fazlından, Kereminden İstiyorum." (Tirmizi)

Eve Girerken-Çıkarken Okunan Duâ

Resûlullah Efendimiz'in (S.A.V.) Hâne-İ Saâdet'inden Çıkarken Okuduğu Duâsı Şöyledir:

"Bismillâh. Tevekkeltü Alellah. Allahümme İnnî Eûzü En Udille Ev Udalle. Ev Ezille, Ev Üzelle. Ev Ezlime, Ev Uzleme. Ev Echele, Ev Yüchele Aleyye."

"Allah'ın İsm-İ Şerifini Zikrederek Evimden Çıkıyorum. Bütün İşlerimde Allah'a Tevekkül Ediyorum. Allah'ım, Doğru Yoldan Sapmaktan, Başkalarını Saptırmaktan; Hataya Düşmekten, Başkalarını Da Düşürmekten; Haksızlık Etmekten, Haksızlığa Uğramaktan; Hürmetsizlik Ve Cahillik Etmekten, Yahut Bunlara Maruz Kalmaktan Sana Sığınırım."

Evden Çıkarken Okunacak Bir Diğer Kısa Duâ Da Şudur:

"Bismillâh Tevekkeltü Alallâh. Lâ Havle Velâ Kuvvete Kuvvete İllâ Billâh."

"Allah'ın İsmiyle (Allah'ın İsmini Söyleyerek) Evimden Çıkıyorum. Bütün İşlerimde Allah'a Dayandım. (O'na Dayanıyor, O'na Güveniyorum) Güç Ve Kuvvet Ancak Ve Ancak Allah'ın Yardımıyla Olur."

Bir Kimse Evine Girerken Şu Duâyı Okur

"Allahümme İnni Es'elüke Hayra'l-Mevleci Ve Hayra'l-Mahrec. Bismillâhi Velecnâ Ve Bismillâhi Harecnâ Ve Alellâhi -Rabbine- Tevekkelnâ."

"Allah'ım! (Evime) Her Giriş Ve Çıkışımda Senden Hayır Ve İyilik Dilerim. (Hayırlı Bir Şekilde Girmeyi Ve Hayırlı Bir Şekilde Çıkmayı İstiyorum) Allah'ım Senin Mübarek Adını Anarak (Bismillâh Diyerek Evimizden) Çıktık. Rabbimiz Allah'a Dayandık. Ey Rabbimiz Sana Tevekkül Ettik (Sana Dayanıp, Sana Güvendik)."

Günkük Hayatımızda Dualar

Kavram Yönünden Duâ; Kulun Bütün Benliği İle Allah'a Yönelerek Bir Şeyin Yapılması Veya Yapılmamasını Yaratıcıyı Medh Ve Sehâ Ederek, İhtiyacını İfade Eden Bir Dille İstekte Bulunması Şeklinde İfadelendirilmiştir.
Âyet Ve Hadîslerde Duâ Teşvik Edilmiştir: "Rabbiniz, Şöyle Buyurdu: Bana Duâ Edin, Size Cevap Vereyim (Duânızı Kabul Edeyim)" (Mü'min Sûresi, 60).
Şu Ayet Duânın Gereğini Ve Değerini Ne Güzel İfade Ediyor: "De Ki: Duânız Olmasa, Rabbim Size Ne Kıymet Verirdi?" (Furkan Sûresi, 77)
Peygamber Efendimiz (S.A.V.): "Duâ Mü'minin Silahı, Dinin Direği, Göklerin Ve Yerin Nûrudur." (El-Hakim)Buyurmaktadır. Müslüman Bu Nurdan İstifade Etmelidir.
Duânın Muhteviyatı, Allah'tan İstenen Meseleyle İlgili Olmalıdır. Birçok Konuda Hz. Peygamber (S.A.S.)'Den Nakledilmiş Duâlar Mevcuttur. Kur'ân-I Kerim'de Geçmiş Peygamberlerin Duâları Zikredilir. Duâ Bu Me'sur Duâlarla Yapılabileceği Gibi, Kişinin Kendi Gönlünden Kopanın Anlatımı Da Olabilir. Ancak Belli Davranışlarda; Meselâ Kabir Ziyaretlerinde, Yemeklerden Sonra, Helâya Girerken, Yeni Bir Elbise Giyerken, Yolculuğa Çıkarken... Hz. Muhammed (S.A.S.)'Den Nakledilmiş Duâlarla Duâ Etmek Hem Sünnet, Hem De Daha Güzeldir.
Duânın Adabı; Duâ Etmek İçin Ramazan, Arefe, Bayram, Cuma Ve Özellikle Seher Vakitlerini Gözetmelidir. Kıbleye Yönelerek Duâ Etmek, Duâ Ederken Gömleğinin Koltuk Altındaki Beyazlığı Görünecek Şekilde Ellerini İleri Kaldırmak, Fakat Gözleri Göğe Dikmemek. Sesi Fazla Yükseltmeden, Açıkla Gizli Arasında Bir Sesle Duâ Etmek. Duâ Ederken Cümlelere Vezin Ve Kafiye Aramamak, Yapmacılığa Asla Kaçmamak. Huzur Ve Huşu' İle, Umarak Ve Korkarak Duâ Etmek. Duâyı Allah'ın Adını Anarak, Allah'a Hamd Ederek Başlamak. Allah'ın Adını Böylece Andıktan Sonra Peygamber'e Salât Ve Selam Getirmek. Duâyı Yine Başlangıçta Olduğu Gibi Allah'a Hamd Ve Resulüne Salat Ve Selam Getirmekle Bitirmek

Aksırınca Okunacak Duâlar

Hapşırırken Okunacak Duâlar
Sizden Biriniz Aksırınca
"Elhamdülillah"
"Allah'a Hamdolsun." Desin.
(Bunu İşiten) Kardeşi Veya Arkadaşı
"Yerhamükâllah"
"Allah'ın Rahmeti Üzerine Olsun." Desin
"Yehdikümullahü Ve Yuslihu Bâleküm"
"Allah Size Hidayet Etsin (Hidayette Dâim Kılsın) Ve Halinizi Islah Eylesin." Desin. (Buhari; 7/125)