21 May 2008

Namaz Süreleri


Fatiha Suresi



-OKUNUŞU-
Elhamdülillâhi rabbil’âlemîn. Errahmânirrahîm. Mâliki yevmiddîn. Iyyâkena’büdü ve iyyâke nesta’în. Ihdinas-sirâtal müstakîm. Sirâtallezîneen’amte aleyhim gayrilmagdûbi aleyhim ve leddâllîn.
(Amin)





MÂNÂSI
Hamd(övmek, övülmek); O, âlemlerin Rabbi, O Rahmân, Rahîm, O, âhiretgününün mâliki Allâh’in (hakki) dir. O’na mahsustur. Ilâhi! Yalniz Sanaibâdet ve kulluk ederiz, sade Sen’den yardim dileriz. Bizi dogru yolahidâyet eyle. Kendilerine bol bol nîmet verdigin bahtiyarlarin yoluna,ki onlar ne azip sapmis, ne de gazabina ugramislardir. (Duâmizi kabuleyle Allâh’im!)



AÇIKLAMA
Fatiha Suresi,Mekke’de inmistir. 7 ayettir. Kur’an’in ilk suresi oldugu için açis yapan, açan manasinda “Fatiha” denilmistir.



Fil Suresi



OKUNUŞU

Elemtera keyfe fe’ale rabbüke bieshâbilfîl. Elem yec’al keydehüm fî tadlîl.Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl. Termîhim bihicâratin min siccîl.Fece’alehüm ke’asfin me’kûl.



MÂNÂSI



Görmedinmi, nasil etti Rabbin Fil sahiplerine? Fendlerini, tedbirlerini (kötüdüsüncelerini) bozup büsbütün perisan kilmadi mi? Üzerlerine serttaslarla atis eden, sürü sürü ebâbil kuslari saldi da, hemen onlari biryenik hasil (güve yiyip tanesiz kalmis ekin yapragi, saman) gibikiliverdi.



AÇIKLAMA

FilSûresi,Mekke’de nazil olmustur. 5 ayettir. Kâbe’yi yikmak isteyenEbrehe’nin fillerle hücumunu konu edindigi için bu adi almistir.~



Kureyş Suresi



OKUNSU

Liîlâfi Kureyşin. Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf. Felya’büdû rabbe hâzelbeyt. Ellezî et’amehüm min cû’in ve âmenehüm min havf.



MÂNÂSI



Kureyş’inbirbirleriyle veya başkalariyle andlasmasi, anlaşmasi için; hele yaz vekiş seferlerine (faydalandiklari) andlasmasi için, onlar (Kureys)bundan böyle bu evin (Kâbe’nin) sahibine (Allâh’a) ibâdet etsinler; - O(sahip) ki, onlari büyük bir açliktan kurtardi ve müthis bir korkudanemin kildi.



Maûn Suresi



OKUNUŞU

Eraeytellezî yükezzibü biddîn. Fezâlikellezî, yedu’ulyetîm ve lâ yehuddualâ ta’âmilmiskîn. Feveylün lilmusallîn. Ellezîne hüm an salâtihimsâhûn. El-lezîne hüm yürâûne. Ve yemne’ûnelmâûn.



MÂNÂSI



Gördünmü o, dîne (ceza gününe ve âhirete) inanmayani? Iste hak dîne ve cezagününe inanmayan, o kimsedir ki: Öksüzü itip kakar, çâresizin veyoksulun yiyecegine dair tesvikte bulunmaz; ne kendisi doyurur, ne debaskalarinin doyurmasi için kayirir. Vay o namaz kilanlarin haline ki,onlar namazlarini geregi gibi ciddî bir vazife olarak yapmazlar. Onlarki gösteris için yaparlar ve yardimligi sakinirlar (kimseye bir damlasey vermek istemezler.)



Kevser Suresi



OKUNUŞU

Innâ e’taynâkelkevser. Fesalli lirabbike venhar. Inne şânieke hüvel’ebter.



MÂNÂSI



Bizverdik sana (Yâ Muhammed) hakikatte Kevser. Sen de Rabbin için namazkil ve kurban da kesiver. Dogrusu, asil ebter sana bugz eden (hinçbesleyen, diş bileyen) in kendisidir.



Kâfirun Suresi



OKUNUŞU

Kulyâ eyyühelkâfirûn. Lâ a’büdü mâ ta’büdûn. Ve lâ entüm âbidûne mâ a’büd.Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm. Ve lâ entüm âbidûne mâ a’büd. Lekümdînüküm veliye dîn.



MÂNÂSI

Deki: Ey kâfirler! Tapmam o taptiklariniza. Siz de tapanlardan degilsinizbenim Mabudum (Allah)’a. Hem ben tapici degilim sizin taptiklariniza.Hem de siz tapici degilsiniz benim ibâdet ettigim (Allah)’a. Sizedîniniz, bana da dînim.



AÇIKLAMA

Kafirun Suresi, Mekke’de nazil olmustur. 6 ayettir. Kafirlerden söz ettigi için bu adi almistir.



Nasr Suresi



OKUNUŞU

Izâcâe nasrullahi velfeth. Ve raeytennâse yedhulûne fî dînillâhi efvâcâ.Fesebbih bihamdi rabbike vestagfirh, Innehü kâne tevvâbâ.



MÂNÂSI

Allâh’in(vaad eyledigi) yardimi geldigi ve zafer kazanildigi (Mekke’nin fethiile Islâm’a fütûhat kapilarinin açildigi); ve insanlarin fevç fevç,küme küme Allâh’in dînine girdiklerini gördügün zaman artik Rabbiniöverek sanini yücelt ve Allâh’tan magfiret iste. Çünkü O, tövbe ilekendisine dönenleri kabul eder.



AÇIKLAMA

NasrSuresi, Mekke’nin fethi sirasinda inmis olmakla beraber hicretten sonraindigi için Medeni sûrelerdendir. 3 ayettir. Nasr yardim demektir. Surede Allah’in Hz. Peygamber’e yardim ederek fetihlere kavusturdugu ifadeedildigi için bu adi almistir. Islam zaferini haber verir. Ibni Ömer’egöre bu sûre indikten sonra peygamberimiz seksen gün yasamistir.



Tebbet Suresi



OKUNUŞU

Tebbetyedâ ebî lehebin ve tebbe. Mâ agnâ anhü mâlühû ve mâ keseb. Seyaslânâren zâte leheb. Vemraetühû hammâletelhatab. Fî cîdihâ hablün minmesed.



MÂNÂSI



Ebû Leheb’iniki eli kurudu, kendisi de (helâk oldu!). Ne mali fayda verdi ona, nede kazandigi. O, (dünyada benzeri görülmemis) bir alevli ateseyaslanacak. Gerdaninda hurma liflerinden bükülmüs bir iple odun tasiyankarisi da!



İhlas Suresi



OKUNUŞU

Kul hüvallâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.



MÂNÂSI



Deki: O, Allah, birdir. Allah, her yönden eksiksizdir ve her dileginmerciidir, her sey kendisine muhtâc olan Sanli, Uludur. O, dogurmadi vedogurulmadi. O’na hiçbir sey denk de olmadi.



Felak Suresi



OKUNUŞU

Kule’ûzü birabbilfelak. Min şerri mâ halak. Ve min şerri ğâsikin izâvekab. Ve min şerrinneffâsâti fil’ukad. Ve min şerri hâsidin izâ hased.



MÂNÂSI

De ki: Yaratilmislarinserrinden, karanlik çöktügü zaman gecenin serrinden, dügümlereüfleyenlerin serrinden ve haset edenin, içindeki hasedini disariyavurdugu vakit, serrinden; safak aydinliginin Rabbine (Allâh’a)siginirim.



AÇIKLAMA

FelakSuresi, Mekke’de nazil olmustur. 5 ayettir. Felak, sabah manasinageldigi gibi yarmak manasina da gelir. Bundan sonra gelen Nâs suresiylebirlikte ikisine “iki koruyucu” anlamina “muavvizeteyn” denir. Busurelerin sifa maksadiyla okunduguna dair hadisler vardir.



Nas Suresi



OKUNUŞU

Kul e’uzü birabbinnâsi. Melikinnâsi. İlâhinnâs. Min serrilvesvâsilhannâs. Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi. Minelcinneti vennâs.



MÂNÂSI

1. De ki: Siginirim ben insanlarin Rabbine,
2. Insanlarin Melikine (mutlak sahip ve hakimine),
3. Insanlarin Ilâhina.
4. O sinsi vesvesenin serrinden,
5. O ki insanlarin gögüslerine (kötü düsü)

0 yorum: