8 Eyl 2009

Günkük Hayatımızda Dualar

Kavram Yönünden Duâ; Kulun Bütün Benliği İle Allah'a Yönelerek Bir Şeyin Yapılması Veya Yapılmamasını Yaratıcıyı Medh Ve Sehâ Ederek, İhtiyacını İfade Eden Bir Dille İstekte Bulunması Şeklinde İfadelendirilmiştir.
Âyet Ve Hadîslerde Duâ Teşvik Edilmiştir: "Rabbiniz, Şöyle Buyurdu: Bana Duâ Edin, Size Cevap Vereyim (Duânızı Kabul Edeyim)" (Mü'min Sûresi, 60).
Şu Ayet Duânın Gereğini Ve Değerini Ne Güzel İfade Ediyor: "De Ki: Duânız Olmasa, Rabbim Size Ne Kıymet Verirdi?" (Furkan Sûresi, 77)
Peygamber Efendimiz (S.A.V.): "Duâ Mü'minin Silahı, Dinin Direği, Göklerin Ve Yerin Nûrudur." (El-Hakim)Buyurmaktadır. Müslüman Bu Nurdan İstifade Etmelidir.
Duânın Muhteviyatı, Allah'tan İstenen Meseleyle İlgili Olmalıdır. Birçok Konuda Hz. Peygamber (S.A.S.)'Den Nakledilmiş Duâlar Mevcuttur. Kur'ân-I Kerim'de Geçmiş Peygamberlerin Duâları Zikredilir. Duâ Bu Me'sur Duâlarla Yapılabileceği Gibi, Kişinin Kendi Gönlünden Kopanın Anlatımı Da Olabilir. Ancak Belli Davranışlarda; Meselâ Kabir Ziyaretlerinde, Yemeklerden Sonra, Helâya Girerken, Yeni Bir Elbise Giyerken, Yolculuğa Çıkarken... Hz. Muhammed (S.A.S.)'Den Nakledilmiş Duâlarla Duâ Etmek Hem Sünnet, Hem De Daha Güzeldir.
Duânın Adabı; Duâ Etmek İçin Ramazan, Arefe, Bayram, Cuma Ve Özellikle Seher Vakitlerini Gözetmelidir. Kıbleye Yönelerek Duâ Etmek, Duâ Ederken Gömleğinin Koltuk Altındaki Beyazlığı Görünecek Şekilde Ellerini İleri Kaldırmak, Fakat Gözleri Göğe Dikmemek. Sesi Fazla Yükseltmeden, Açıkla Gizli Arasında Bir Sesle Duâ Etmek. Duâ Ederken Cümlelere Vezin Ve Kafiye Aramamak, Yapmacılığa Asla Kaçmamak. Huzur Ve Huşu' İle, Umarak Ve Korkarak Duâ Etmek. Duâyı Allah'ın Adını Anarak, Allah'a Hamd Ederek Başlamak. Allah'ın Adını Böylece Andıktan Sonra Peygamber'e Salât Ve Selam Getirmek. Duâyı Yine Başlangıçta Olduğu Gibi Allah'a Hamd Ve Resulüne Salat Ve Selam Getirmekle Bitirmek

0 yorum: